Презентация, доклад на тему Презентація з української мови на тему Безсполучникове складне речення

Презентація з української мови на тему Безсполучникове складне речення, предмет презентации: Разное. Этот материал в формате pptx (PowerPoint) содержит 19 слайдов, для просмотра воспользуйтесь проигрывателем. Презентацию на заданную тему можно скачать внизу страницы, поделившись ссылкой в социальных сетях!

Слайды и текст этой презентации

Слайд 1
Текст слайда:

Тема. Безсполучникове складне речення. Пунктограми у безсполучниковому реченні.


Із слова починається людина, Із мови починається мій рід. Моя ласкава, мамина, єдина – Щебече соловейко на весь світ. Ніна Рій


Слайд 2
Текст слайда:

Розділові знаки в БСР


Слайд 3
Текст слайда:

Дослідження – пошук

Перепишіть подані речення, вставляючи пропущені розділові знаки. Визначте смислові відношення між частинами БСР, підкресліть граматичні основи, складіть схеми речень.

1.Прокинуся сонце і квіти побачу.
2.Грає вільне широкеє море гомонять його хвилі гучні.
3.Прояснилось небо сяючи міріадами зірок виплив із-за хмари повновидий місяць.
4.Бачу здалеку хвиля іскриста грає на синьому морі.


Слайд 4
Текст слайда:

Скласти невеликий твір-опис картини, використовуючи БСР.



Слайд 5
Текст слайда:

Тестові завдання.

1. Безсполучниковим складним реченням називається таке речення, в якому

А. прості речення об’єднані граматично;
Б. підрядне залежить від головного;
В. прості речення об’єднані інтонацією;
Г. прості речення об’єднані за змістом
та інтонацією.


Слайд 6
Текст слайда:

2.У безсполучниковому складному реченні вживаються такі розділові знаки:

А. кома, крапка з комою;
Б. тире;
В. двокрапка;
Г. кома, крапка з комою, двокрапка,
тире.


Слайд 7
Текст слайда:

3. Серед поданих речень визначте складне безсполучникове речення.

А. Запишалася калина, що вона червона, що
у неї сонце винні соковиті грона.
Б. Стояла мертва тиша, тільки вода внизу
шуміла по камінню.
В. Було тихо, і сонце мирно лежало на
водяних галявинах.
Г. Чи то настане нічка темна, чи то веселий
день шумить.


Слайд 8
Текст слайда:

4. Укажіть безсполучникове складне речення, частини якого вказують на одночасність дій або явищ.


А. Пригріло сонечко, обсохла земля,
потягло орача в поле.
Б. Далеко на сході стало червоніти
небо: сонце сходило.
В. В печі палає полум’я, кипить вечеря.
Г. Вернувся він – вже смеркло.


Слайд 9
Текст слайда:

5. Позначте речення, у якому пропущено тире.


А. Вітер війнув листя з клена жовте, жовтаво-
золоте полетіло.
Б. Ліс стоїть задумливий йому ось-ось треба
пишне своє вбрання скидати.
В. Жайворонки дзвенять у синьому небі
пшениця колосом шумить на полях від
Полісся до Приазов’я.
Г. Друзі розповіли подробиці втеча
готувалася давно.


Слайд 10
Текст слайда:

6. Позначте речення, у якому пропущено двокрапку.

А. Зайде сонце Катерина по садочку
ходить.
Б. Бережися гордий і могутній птах у
степ прийшли люди.
В. Багато снігу багато хліба.
Г. Замовкли струни замовк голос мельника.


Слайд 11
Текст слайда:

7.Позначте розділовий знак, пропущений у поданому реченні.

Будеш сіяти з сумом вродить печаль.

А. Тире.
Б. Двокрапка.
В. Кома.
Г. Крапка з комою.


Слайд 12
Текст слайда:

8.Позначте речення, у якому неправильно поставлено розділові знаки.

А. Грім гримить – земля тремтить.
Б. Народ дихне – підніметься буря.
В.Погодуєш рослину : нагодуєш родину.
Г. У лісі дзвеніли пилки й лунали удари сокир – то будувались нові будівлі.


Слайд 13
Текст слайда:

9. Укажіть безсполучникове складне речення, що має три частини.

А. А жита шелестіли тихо-тихо – хотіли заколисати землю, натомлених бійців.
Б. Війне вітерець – дзвінка пшениця летить, кидається уплав.
В. Букет півоній, які мати несла в руці, поширював п’янкий запах – власне, в руках її наче вигойдувався букет тонких пахощів.
Г. Половіє безмежний клин озимої пшениці, високо красується жито, сріблиться овес.


Слайд 14
Текст слайда:

10. Укажіть речення, в якому правильно розставлені розділові знаки.

А. Прийде вечір – всі вулиці аж гудуть піснями.
Б. Не русалонька блукає, то дівчина ходить.
В. Зрадів ліс, почався дощ.
Г. Небо прорізали вогняні стріли, ударив грім; на пильних дорогах знявся вихор.


Слайд 15
Текст слайда:

11. Укажіть безсполучникове складне речення, в якому друга частина розкриває або доповнює зміст першої.

А. Мрячився дощ, при горі-долині миготіло село, гуркотів у небі високий літак.
Б. Ранок такий-то тихий та ясний придався: вітерець не війне, ні хмарка не збіжиться.
В. Ще сонячні промені сплять – досвітні вогні вже горять.
Г. Мир у світі таки буде: його хочуть усі люди.


Слайд 16
Текст слайда:

12. Позначте розділовий знак, пропущений у поданому реченні.

Береги і ріки опустіли не чути було ні веселих пісень, ні сміху, ні дзвінких голосів по берегам.
А. Тире.
Б. Двокрапка.
В. Кома.
Г. Крапка з комою.


Слайд 17
Текст слайда:

Правильні відповіді

1.Г
2.Г
3.Б
4.В
5.А
6.Б
7.А
8.В
9.Г
10.А
11.Б
12.Г


Слайд 18
Текст слайда:

Контрольна робота



Бажаю успіхів!


Слайд 19
Текст слайда:

Домашнє завдання.

1. Виписати з підручника української
літератури 10 БСР.

2. Виконати синтаксичний розбір
2 речень.


Что такое shareslide.ru?

Это сайт презентаций, где можно хранить и обмениваться своими презентациями, докладами, проектами, шаблонами в формате PowerPoint с другими пользователями. Мы помогаем школьникам, студентам, учителям, преподавателям хранить и обмениваться учебными материалами.


Для правообладателей

Яндекс.Метрика

Обратная связь

Email: Нажмите что бы посмотреть